Mediation is een vrij beroep. Om er zeker van te zijn dat je een betrouwbare en goede mediator inschakelt kun je een mediator uitkiezen die staat ingeschreven in het MfN-register. Wat onderscheidt een MfN-registermediator van een ‘gewone’ mediator?
Om ingeschreven te worden in het MfN-register moeten mediators een geaccrediteerde mediationopleiding hebben gevolgd die voldoet aan de eisen van het MfN. Dit omvat een grondige theoretische en praktische training in bemiddelingstechnieken, communicatievaardigheden, conflictoplossing en ethiek. Dit wordt getoetst door middel van een kennistoets en een vaardighedentoets (oftewel assessment).
Om ingeschreven te blijven moet je ook aan een aantal eisen voldoen.
Als MfN mediator moeten wij voldoen aan een aantal kwaliteitseisen.
- Praktijkervaring: we moet kunnen aantonen dat we een minimum aantal mediations per jaar hebben gedaan.
- Permanente educatie: we zijn verplicht om onze kennis en vaardigheden op peil te houden. Dit doen we door het volgen van trainingen, seminars en workshop gericht op de mediationvaardigheden en de inhoudelijke kennis van het terrein waarop we als mediator werkzaam zijn.
- Intervisie: We moeten jaarlijks een aantal intervisiebijeenkomsten bijwonen. Dit om te reflecteren op onszelf en te leren van elkaar.
- Gedragscode: We moeten ons houden aan de gedragsregels en ethische normen zoals die zijn opgesteld door het MfN. Deze omvatten principes van neutraliteit, onpartijdigheid, vertrouwelijkheid en respect voor de autonomie van partijen.
- Herregistratie: Bij de herregistratie moeten we de bovenstaande punten kunnen aantonen.
Vandaag had ik het genoegen om mijn intervisiegroep te ontvangen op mijn kantoor in Hoorn.
Het was weer een goede bijeenkomst, waarbij we naast praktische vragen ook ervaringen delen en complexe casussen bespreken. Zo houden wij elkaar scherp en blijven we onszelf bewust van hoe wij onszelf ‘meenemen’ aan de mediationtafel.
Dank 🌻 Irma Wonink 🌷 Marieke Broek Joey Kors Ruben Prins voor de spiegel en ook voor de gezelligheid!