Ouderschapsplan

Waarom een ouderschapsplan

Ouders die gaan scheiden of uit elkaar gaan, zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Er zijn een aantal afspraken die in ieder geval in het ouderschapsplan moeten staan. Dit zijn afspraken over hoe jullie de zorg en opvoeding verdelen (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelen (omgangsregeling) en hoe jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen (bijvoorbeeld over de schoolkeuze). Ook moet er in het ouderschapsplan staan hoe en hoe vaak jullie elkaar informeren over jullie kinderen.
 

Betrokkenheid van de kinderen

In het ouderschapsplan moet ook staan hoe jullie de kinderen hebben betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Dit doen jullie natuurlijk op een manier die past bij de leeftijd van jullie kinderen. Hoe ouder jullie kinderen zijn hoe meer jullie ze zullen betrekken bij de afspraken.
 

Afspraken over de financiële verzorging van de kinderen

Ook moeten jullie afspraken maken over de kosten van de verzorging en opvoeding, ook wel de kinderalimentatie genoemd. De kinderalimentatie is afhankelijk van verschillende factoren. Onze familiemediators maken de berekening van de kinderalimentatie op dezelfde manier als de rechtbank dat zou doen.
 

Afgestemd op jullie persoonlijke situatie

Daarnaast kunnen jullie ervoor kiezen om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld wat jullie belangrijk vinden in de opvoeding, bepaalde regels (bedtijden, huiswerk).
 

Jullie blijven samen ouders

Het is erg belangrijk hoe jullie als ouders met elkaar omgaan tijdens en na de scheiding. Uit de praktijk blijkt dat kinderen nadelige gevolgen ondervinden wanneer ouders in hun bijzijn ruziën. Hoe beter het jullie lukt om normaal met elkaar om te gaan, hoe minder last jullie kinderen zullen hebben van de scheiding.
 
Jullie zullen altijd samen de ouders van jullie kinderen blijven. Natuurlijk willen jullie, net als alle ouders dat het goed gaat met jullie kinderen. Dat betekent dat je samen moeten kunnen praten over de kinderen. De ervaring leert dat dit echt niet meevalt. Jullie zullen elkaar als mede-ouder moeten gaan zien én waarderen en niet meer als partner. Om een goede start als mede-ouders te kunnen maken is het belangrijk om samen aan de kinderen moeten vertellen dat jullie gaan scheiden.
 
Hiermee laten jullie zien dat jullie, ondanks alles, toch samen ouders blijft.
 

Belang van het kind

Als mediator zijn wij onpartijdig. Wel stellen we de belangen van jullie kinderen centraal en vinden we het belangrijk dat jullie kinderen na de scheiding met beide ouders goed contact onderhouden.
 
Een familiemediator helpt jullie bij het maken van afspraken die voor jullie beiden én jullie kinderen duidelijk en uitvoerbaar zijn.