Soms loopt de communicatie tussen ouders na scheiding ontzettend moeizaam of is er helemaal geen communicatie. Dit geeft dan vaak ontzettend veel frustratie bij in ieder geval één van de ouders. Een oplossing kan dan lijken om de andere ouder het ouderlijk gezag te ontnemen en alleen het gezag over je kind te hebben. Hoe zit ook al weer met ouderlijk gezag als je uit elkaar gaat? En kan je de andere ouder het ouderlijk gezag ontnemen?
Hoe is het ouderlijk gezag geregeld
Wie het ouderlijk gezag heeft is afhankelijk van jullie situatie. Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap dan hebben jullie automatisch beide het ouderlijk gezag. Ook als jullie kind geboren is voor jullie huwelijk, en de vader heeft het kind erkent, dan krijgt hij door jullie huwelijk automatisch het gezag over jullie kind. Wonen jullie samen, dan is het op dit moment nog zo dat de vader het kind moet erkennen én het ouderlijk gezag moet aanvragen. Er is een nieuwe wet aangenomen dat na erkenning van het kind ook automatisch het ouderlijk gezag volgt, maar op dit moment is deze wet nog niet van kracht. Op het moment dat deze wet ingaat geldt deze ook alleen voor de kinderen die vanaf dat moment geboren worden.
De invloed van een scheiding op het ouderlijk gezag
Een scheiding heeft geen invloed op het ouderlijk gezag. Als jullie voor de scheiding beide het ouderlijk gezag hadden, dan blijft het ook na de scheiding voortbestaan. Met regelmaat merken wij nog op dat bij samenwonen het ouderlijk gezag van de vader niet goed geregeld is. Meestal is dat onbewust. Maar op het moment dat het besproken wordt tijdens de mediation spelen er allerlei emoties mee. Vooral als het vertrouwen in de andere partner weg is kan het ook wel prettig lijken om als moeder alleen het ouderlijk gezag te houden. Wanneer alleen de moeder het gezag heeft dan zullen we de voor- en nadelen hiervan bespreken tijdens de mediation. Gelukkig blijkt dat de ouders er dan bijna altijd wel samen uitkomen.
Mijn ex wil alleen het ouderlijk gezag kan dat zomaar
Soms loopt het contact tussen de ouders heel moeizaam en is er veel gedoe. Als je beide het ouderlijk gezag hebt zullen jullie toch over een sommige dingen samen een besluit nemen. Het kan dan een goede oplossing lijken om de andere ouder het ouderlijk gezag te laten ontnemen. In sommige gevallen wordt het ook gebruikt als dreigement naar de ander.
De ander het ouderlijk gezag laten ontnemen gaat echter niet zomaar. Je zult daarvoor een procedure moeten starten bij de rechtbank. De rechter zal deze beslissing alleen nemen als er voor het kind een zeer schadelijke situatie is ontstaan. De ‘trend’ in de uitspraken van de rechter is dat veel minder snel het ouderlijk gezag wordt ontnomen. Alleen slechte communicatie lijkt geen reden te zijn tot ontneming van ouderlijk gezag. Uit een recente uitspraak van het hof in ‘s Hertogenbosch blijkt dat ook wanneer er maar zeer beperkte omgang is tussen de andere ouder en het kind dat niet persé een reden is om het ouderlijk gezag te ontnemen.
Wat dan wel?
In het belang van jullie kind moeten jullie er alles aan doen te voorkomen dat je in de situatie belandt waarin je de andere ouder het gezag wilt ontnemen. Loopt het moeizaam tussen jullie? Kunnen jullie niet met elkaar communiceren? Houdt de ander zich niet aan de gemaakte afspraken? Wacht niet tot het volledig escaleert, maar zoek hulp! Mediation om de communicatie en omgang tussen jullie te verbeteren. Coaching om je te ondersteunen en te helpen hoe jij het beste met de situatie om kan gaan.