Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden. Tips en advies

Hoe vertel je je kinderen over de scheiding?

Voor alle ouders die bij ons in de praktijk komen om hun scheiding te regelen, is het moeilijkste vaak het verdriet dat hun kinderen zullen hebben van de scheiding. Regelmatig vragen ouders ons om advies hoe zij dit het beste kunnen aanpakken. We zijn eigenlijk blij dat ze dat doen. De manier waarop je aan je kinderen laat weten dat je gaat scheiden, is namelijk essentieel voor hun verwerkingsproces.

Voorbereiding van het gesprek

We geven je graag een aantal tips die je kunt meenemen in de voorbereiding op het gesprek met je kinderen. Voorbereiding, hoor ik je denken? Inderdaad. Het is goed om het gesprek samen met je (ex)-partner voor te bereiden. Belangrijk hierin is dat je het gesprek met je kinderen voert als ouders in plaats van als ex-partners.

Wat vertel je je kinderen?

Bespreek samen vanuit je rol als ouders wat je de kinderen precies gaat vertellen, hoe je het gaat vertellen en wanneer. Wat je de kinderen vertelt, hangt uiteraard ook af van hun leeftijd.

Een gezamenlijke boodschap

Je hebt als ouders besloten te gaan scheiden. Als het lukt om dit als een gezamenlijk besluit mee te delen, valt de schuldvraag weg. Dit is voor de kinderen niet van belang. Hiermee laat je direct zien dat je als ouders samen de verantwoordelijkheid voor de kinderen blijft nemen. Je gaat als partners uit elkaar, maar je blijft altijd samen de ouders van je kinderen. Communiceer dit ook zo naar je kinderen. Je blijft samen de ouders, je houdt allebei van hen en zij mogen ook altijd van jullie beiden blijven houden.

De schuldvraag wegnemen

Elk kind zal zich weleens afvragen of het iets anders had kunnen doen waardoor de scheiding niet had plaatsgevonden. Geef daarom duidelijk aan dat een scheiding nooit de schuld van kinderen is. Kinderen kunnen die bevestiging niet vaak genoeg krijgen.

Emoties bespreekbaar maken

Voor kinderen is het fijn om emoties bespreekbaar te maken en ook te zeggen dat dit heel normaal is. Sommige kinderen zullen direct vragen hebben, bij anderen komt dit pas later. Laat je kinderen weten dat ze met vragen altijd bij je terecht kunnen en dat je je best zal doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Praten met leeftijdsgenoten

Vaak hebben kinderen vriendjes of klasgenootjes die in dezelfde situatie zitten. Het kan prettig zijn om er met leeftijdsgenootjes over te praten. Bespreek met je kinderen met wie ze erover zouden willen of kunnen praten.

Het gesprek opnieuw aangaan

Als je na het lezen van deze tips denkt: o jee, dat hebben wij heel anders aangepakt, bedenk dan dat het nooit te laat is om het gesprek over de scheiding opnieuw aan te gaan. Er is altijd een mogelijkheid om het over te doen.