Alimentatie

Alimentatie

Bij een scheiding komt er vaak veel op je af, waaronder alimentatie. Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht, een financiële bijdrage aan het levensonderhoud van je kinderen en, indien van toepassing, je ex-partner na de scheiding. Ook wanneer samenwonenden uit elkaar gaan, kan er sprake zijn van kinderalimentatie. 
Wij informeren jullie over jullie rechten en plichten met betrekking tot de alimentatie. Jullie beslissen uiteindelijk zelf wat jullie hierover afspreken.

 

Kinderalimentatie

Ouders hebben een onderhoudsplicht voor hun kinderen tot zij 21 jaar worden. Bij een scheiding moeten afspraken worden gemaakt over de financiële verzorging van de kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van wettelijke regels, waarbij gekeken wordt naar de financiële situatie vóór de scheiding, de draagkracht van beide ouders, en de zorgregeling. 

 

Partneralimentatie

Sinds 2020 zijn de regels voor partneralimentatie gewijzigd. De standaardduur voor partneralimentatie is nu vijf jaar, met enkele uitzonderingen. Als er kinderen zijn, stopt de partneralimentatie pas wanneer het jongste kind 12 jaar is. 

 

Mediation en Alimentatie

Tijdens de mediation bespreken we het onderwerp alimentatie uitvoerig. We laten zien hoe de berekening zou uitvallen als de rechter deze vaststelt, gebruikmakend van hetzelfde alimentatieprogramma (INA) als de rechtbank.
Mocht er al eerder een scheiding hebben plaatsgevonden en wil je de alimentatie laten herberekenen, dan kunnen wij daarbij helpen. Als je in aanmerking komt, is het ook mogelijk om een toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand te krijgen.

 

Waarom kiezen voor Mediation?

Mediation biedt een laagdrempelige en effectieve manier om afspraken te maken over alimentatie. Met onze begeleiding kom je tot eerlijke en duurzame oplossingen die voor alle partijen werken. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.