Wees zuinig op je nieuwe relatie

Wanneer je als kind een scheiding mee maakt is dat natuurlijk, op zijn zachtst gezegd, niet leuk. Maar wat doet het met je als kind wanneer je een tweede, en soms zelfs derde scheiding meemaakt. Helaas iets wat wij in onze praktijk steeds vaker zien gebeuren.

Niemand die gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat doet dat met het doel om na een aantal jaar weer uit elkaar te gaan. En zeker op het moment dat ouders na een scheiding opnieuw gaan samenwonen zullen zij er alles aan willen doen om deze relatie te laten slagen. 
Wat wij wel vaak zien is dat mensen zich vergissen in de complexiteit van een samengesteld gezin. Er wordt van iedereen veel aanpassingsvermogen gevraagd. Wanneer beide partners kinderen hebben is de uitdaging nog vele malen groter. Er worden verschillende gezinsdynamieken samengevoegd, en dat gaat meestal niet vanzelf.
Juist ter bescherming van deze nieuwe relatie zou het heel goed zijn om naar elkaar toe uit te spreken wat de verwachtingen over en weer zijn. Wat zijn de huisregels, en hoe ga je om met opvoedkundige zaken. Waar heeft de nieuwe partner wel een rol in en waar niet.
Wanneer je je bewust bent van de complexiteit van de nieuwe situatie en je naar elkaar je verwachtingen en wensen hebt uitgesproken weet je ook beter waar de uitdagingen en valkuilen liggen en kun je daarop inspelen.
Het helpt ook om af te spreken om zo nu en dan eens opnieuw met elkaar in gesprek te gaan om te kijken of alle neuzen nog dezelfde kant op staan. Al deze dingen kun je vastleggen in een zogenaamd stiefouderplan.
Weet je niet zo goed welke onderwerpen je daarin allemaal kunt bespreken, vind je het lastig om over deze onderwerpen te praten of vind je het gewoon prettig om wat hulp te krijgen van een deskundige, wij helpen je graag!