Premarital Mediation houdt in dat je voordat je gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap aan gaat of gaat samenwonen, uitgebreid in gesprek gaat met een familiemediator met als doel het uitspreken van verwachtingen over jullie huwelijk/relatie. Door het expliciet uitspreken van jullie verwachtingen en wensen voor de toekomst kun je met elkaar afspraken maken over je rol in de relatie.
Praten over geld is bij veel stellen een taboe. Het is immers niet romantisch. Toch merken wij in onze praktijk dat het ontbreken van dit gesprek vaak de oorzaak is van een scheiding. In de loop der jaren heeft zich een rollenpatroon ontwikkeld waarbij het zorgen voor inkomen en de zorgtaken thuis worden verdeeld. Dit gebeurt vaak op gevoel zonder daarbij na te denken over de gevolgen. Én zonder af en toe nog eens te bespreken of deze verdeling van zorgtaken nog voor beide goed voelt. Bij een scheiding blijkt vaak dat een van beide niet meer gelukkig is met de ontstane rolverdeling, maar ook dat deze rolverdeling van invloed is op je toekomst als je zonder elkaar verder gaat.
Tijdens premarital mediation bespreken we wat jullie belangrijk vinden voor jullie huwelijk, partnerschap of samenleving. We bespreken wat jullie verwachten voor de toekomst. Daarbij worden niet alleen de financiën besproken maar juist ook de niet-financiële kant komt aan de orde. Denk daarbij aan onderwerpen zoals het krijgen van kinderen, het verdelen van de zorgtaken voor de kinderen, wie wanneer blijft werken.
Ook kun je bespreken hoe jullie de zorg voor de kinderen willen regelen in het geval de relatie toch fout loopt. Dit klinkt gek om dat van tevoren te doen, maar het is veel makkelijker om dit te doen wanneer je relatie goed is. Je gunt elkaar dan meestal meer dan wanneer je op het punt van scheiding staat.
Een extra reden om voor premarital mediation te kiezen is wanneer er bijvoorbeeld kinderen uit een eerdere relatie zijn. Een samengesteld gezin is complex. Er zijn verschillende gewoonten en gebruiken, andere ideeën over de opvoeding, en er spelen verschillende emoties. Het is goed om van tevoren het gesprek aan te gaan en wederzijdse verwachtingen uit te spreken.
Een familiemediator helpt jullie, vanuit zijn deskundigheid, het gesprek soepel en efficiënt te laten verlopen. Jullie maken afspraken waar jullie je beide prettig bij voelen. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst die jullie beide ondertekenen. Op deze manier zijn de afspraken ook juridisch goed geregeld.
Als een relatie in een later stadium onverhoopt om welke reden dan ook verandert of eindigt, is een dergelijke overeenkomst een goede basis om gesprekken met elkaar te voeren.
De onderwerpen die bij premarital mediation worden besproken gaan verder dan de afspraken die je bij de notaris in huwelijkse/partnerschapsvoorwaarden laat opmaken. Wanneer je naar de notaris gaat voor huwelijkse voorwaarden of een samenlevingsovereenkomst kunnen de afspraken die tijdens premarital mediation zijn gemaakt hieraan toegevoegd worden.