15 september Dag van de Scheiding: 15 jaar ouderschapsplan

Vijftien jaar geleden werd het ouderschapsplan geïntroduceerd met als doel de belangen van kinderen te beschermen wanneer hun ouders uit elkaar gaan. In het ouderschapsplan worden zaken zoals de zorgverdeling, communicatie tussen ouders, vakantie- en feestdagregelingen, enzovoort geregeld.
Om te evalueren of de invoering van het ouderschapsplan daadwerkelijk een positieve invloed heeft gehad op de bescherming van de belangen van de kinderen, heeft onderzoeksbureau Motivaction een onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen van ouders die de afgelopen 15 jaar gescheiden zijn. Ik ben erg benieuwd of het resultaat van dit onderzoek, dat wordt gepresenteerd op de Dag van de Scheiding, vergelijkbaar is met wat wij in onze praktijk zien.
 
Onze ervaring leert ons dat ouders het vaak moeilijk vinden om vaste afspraken te maken over bepaalde onderwerpen. Niemand kan voorspellen wat de toekomst zal brengen. Zeker wanneer kinderen op het moment van de scheiding nog erg jong zijn, zullen hun behoeften nog veranderen. En dan hebben we het nog niet eens over de veranderende omstandigheden van de ouders.
Het kan dan ook verstandig zijn om af te spreken dat wanneer de kinderen een nieuwe fase in hun leven ingaan, je opnieuw de zorgverdeling bespreekt op basis van hun behoeften. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer ze naar de basisschool gaan of de overstap maken naar de middelbare school. Hoewel we graag zo concrete mogelijke afspraken in het ouderschapsplan opnemen om structuur en duidelijkheid te bieden, moet het ouderschapsplan zelf een document zijn dat kan meegroeien met veranderende behoeften en omstandigheden.
Hoewel het misschien vreemd klinkt, hopen we altijd dat het ouderschapsplan na ondertekening in de kast belandt en niet meer nodig is. Dit is een teken dat ouders in staat zijn om met elkaar te overleggen en een manier hebben gevonden om ook na de scheiding gezamenlijk ouders te blijven. Dat is wat we ieder kind én ouder gunnen na een scheiding.”